Pergola je skvelá ako pre posedenie s priateľmi a rodinné oslavy, tak pre každodenné vychutnávanie vašej večeri či pohárika vína.

Na trhu nájdete niekoľko druhov už predpripravených konštrukcií pergol z rôznych materiálov a v rôznych veľkostiach. Pri ich kúpe môžete využiť aj odbornú montáž ponúkanú predejcom. Túžite si pergolu navrhnúť presne podľa svojich predstáv a postaviť si ju vlastnými rukami? Máme pre vás pár tipov, ako postupovať, než svoje sny zhmotníte.

Vyberte vhodné miesto

Aj keď sa tento bod môže zdať ako triviálny, zamyslite sa, či ste vybrali miesto, kde budete mať dostatok súkromia. Ako dlho vám na túto časť záhrady svieti denné slnko? Je odtiaľto krásny výhľad? Bude pergola dostatočne priestranná, aby splnila všetky účely? Skúste si poctivo odpovedať na všetky tieto otázky. Pokiaľ ste vybrali vhodné miesto na svojom pozemku, prvý dôležitý krok máte za sebou.

Doprajte čas príprave projektu

Svoje predstavy by ste najskôr mali preniesť na papier. Inšpirujte sa už hotovými projektmi, ktoré nájdete na internete alebo v časopisoch zameraných na záhradnú architektúru. Pokiaľ chcete pergolu v záhrade skôr skryť, využite zakrivenejšie tvary, ktoré zabezpečia lepšie splynutie vášho prístrešku s okolím. Pravouhlé pergoly naopak upútajú pozornosť na prvý pohľad. Je dôležité pri návrhu pergoly prihliadnuť aj ku tvaru a štýlu vášho domu, aby všetko vzájomne ladilo.

Zvoľte správny materiál

Bežne sa prístrešky stavajú drevené, hliníkové, celokovové či plastové. Ako sme už zmienili, všetky tieto typy pergol sa dajú zakúpiť ako hotové stavebnice. Drevené a plastové zvládnete často zostaviť podľa návodu sami, na kovové je lepšie využiť pomoc odborníka.

Pergolám stavaným na mieru svojpomocne jednoznačne dominuje drevená konštrukcia. Pokiaľ chcete mať svoju pergolu zastrešenú, odporúča sa pracovať skôr s mäkkým drevom z dôvodu jeho jednoduchšieho opracovania. Dobrou voľbou je napríklad smrekové drevo. Ak plánujete pergolu bez strešnej krytiny, siahnite po tvrdšom a odolnejšom dreve, napríklad dub. Pri drevenej konštrukcii sa nevyhnete pravidelnému lakovaniu a impregnovaniu. Pokiaľ si s výberom vhodného materiálu nebudete vedieť poradiť, nebojte sa obrátiť na odborníka, ktorý vám určite rád poradí.

Ako vyriešiť zastrešenie

Samotná pergola vás pred dažďom neochráni. Ak chcete tento problém vyriešiť a naďalej zachovať charakter stavby, doplňte ju polykarbonátovými doskami či zasklením. Ako ďalšie materiály vhodné na strešnú krytinu sa núkajú akrylátové sklo či PVC vlnité dosky. Zaujímavou možnosťou, ako pergolu príležitostne zakryť, je použitie markízi.   

Vďaka stavbe svojpomocne sa cena celej pergoly značne zníži, takže môžete viac investovať do materiálov, ktoré na stavbu zvolíte. Keď celkové náklady na stavbu prekročia váš stanovený limit, krátkodobá pôžička je najlepším riešením. V tomto prípade sa vyplatí na materiáloch a celkovom prevedení nešetriť, pretože kvalitná pergola by vám mala slúžiť desiatky rokov.